PROBLEMSKA SITUACIJA/ZADATAK

2024.

Gradski ured za strategijsko planiranje, razvoj i obnovu grada na čelu s pročelnicom Ivanom Kostić poziva na krstarenje dubrovačkim akvatorijem polovicom svibnja 5 potencijalnih investitora i suradnika projekta izgradnje i uređenja sportsko-rekreacijskog centra u Lahorskoj dolini. Pročelnica (I. K.) traži ponude od restorana i/ili catering tvrtki koje nude usluge personaliziranih jelovnika i kuhara s timom za osmišljanje i pripremu obroka tijekom krstarenja. Budući da je riječ o važnim i visoko pozicioniranim gostima, potrebno je uzeti u obzir zdravstvene potrebe i životni stil svakog gosta.


Očekuje se inovativnost i originalnost u osmišljavanju i serviranju, tj. prezentiranju jela uz zadovoljavanje standarda “fine dininga”. Prilikom argumentacije pripreme jela potrebno je voditi računa o racionalnom trošenju energije pravilnim odabirom posuđa i izvora topline. Osmišljavanjem jela potrebno je predstaviti gastronomsko bogatstvo dubrovačkog kraja.

Poseban zadatak ima marketinški tim koji djeluje unutar svake grupe učenika. Njihov je zadatak brendirati restoran/catering tvrtku. Cilj je okušati se u vizualnom brendiranju proizvoda/tvrtke s jasnim definiranjem vizije i misije.

2023.

Učenici će tijekom četiri dana radionice odgovoriti na javni poziv Grada Lahora za izgradnju sportsko-rekreacijskog centra u Lahorskoj dolini. Koristeći se znanjem iz biologije, fizike te svakodnevnog života osmislit će zgradu, okolni prostor, sadržaj i sustav grijanja koji će završni dan radionice javno predstaviti.

Cilj učeničke izrade idejnog projekta jest kreativna primjena znanja iz navedenih predmeta te osmišljavanje samostalnog urbanog prostora uklopljenog u okoliš uz primjenu smjernica održivog razvoja, bez osvrtanja na ili poznavanja arhitektonskih pravila izgradnje, zakonskih odredbi i građevinskih zakonitosti izgradnje. Idejni projekt treba sadržavati tlocrt građevine (s pripadajućim sadržajem) te osmišljen vanjski prostor uklopljen u zadani prirodni okoliš te treba biti prikladno predstavljen i argumentiran.

Posebna skupina učenika predstavljat će ekoaktivističku udrugu koja se bori za očuvanje prirodnih posebnosti Lahorske doline. Oni će svojim djelovanjem: aktivističkom akcijom i organizacijom tribine nastojati ukazati na moguće posljedice velike izrađenosti, zagađenja jezera Odbljesak, urbanizacije i sl.

Grupa učenika predstavljat će novinsku redakciju koja će pratiti događanja objavljujući pravovremeno vijesti, videouratke i objave na društvenim mrežama.

Cilj je simulacije natječaja i rada ekoaktivističke udruge te novinske redakcije pružanje potpore učenicima u razvijanju samopouzdanja, vještina govorenja, kritičkog razmišljanja i timskog rada te poboljšanju osnovnih vještina čitanja, pisanja, slušanja i govorenja.

2022.

Učenici će se tijekom tri dana pripremati za simuliranu građansku parnicu kako bi dokazali krivnju ili obranili nevinost u slučaju koji će im biti “dodijeljen”. Koristeći se znanjem iz biologije i fizike trebat će pronaći argumente i dokaze koje će im ići u prilog kako bi ih iznijeli pred sudnicom.

Cilj simulacije nije učenje ni kopiranje pravosudnog postupka već u prvom redu znastveno utemeljeno dokazivanje i argumentiranje, a zatim pružanje potpore učenicima u razvijanju samopouzdanja, vještina govorenja, kritičkog razmišljanja i timskog rada te poboljšanju osnovnih vještina čitanja, pisanja i govorenja

Tijekom radionice zasebna grupa učenika oformit će novinsku redakciju koja će izvještavati i pratiti tijek priprema za suđenje grupe tužitelja i grupe tuženika. Unutar redakcije svatko će preuzeti ulogu – novinar, fotograf, urednik, lektor itd.

Zadatak redakcije tijekom trajanja radionice jest pratiti i pravodobno izvještavati o svim zbivanjima. Učenici će svaki dana dobiti zadatke koje trebaju obaviti, a koji se sastoje u svladavanju osnovnih novinskih vrsta – vijest, izvješće, intervju, anketa, komentar, lažna vijest, prikaz i osvrt.

Design a site like this with WordPress.com
Get started